Score ergonomija

Malo odstupanje od ispravnog sjedenja može dovesti do iritacije, umora i smanjene koncentracije. S vremenom će se pojaviti prve zdravstvene tegobe, poput bolova u vratu, leđima, ramenima i bedrima s mogućom posljedicom kroničnih oštećenja mišićno-koštanog sustava. Da bi se spriječili zdravstveni problemi i smanjili izostanci s radnog mjesta, ključna je kvalitetna terapeutska stolica za sjedenje, prilagođena korisniku i poslu. Također će povećati zadovoljstvo poslom, a time i produktivnost. Dobra radna stolica investicija je koja se brzo isplati.

Score terapeutske stolice nastale su kao rezultat brojnih istraživanja o rizicima koje donosi nepravilno sjedenje te proučavanjem ergonomski optimalnog (neutralnog) položaja sjedenja. Najbitniju ulogu o važnosti neutralnog držanja i otvorenosti kukova pokazalo je istraživanje NASA-e iz 1978.

U bestežinskim uvjetima, svi zglobovi dolaze u svoju neutralnu poziciju i mišićne grupe su pod jednakim naprezanjem. Sjedenje s otvorenim kutom kukova je dakle zdravije i manje opterećuje tijelo.

Nasa 1.png 2
Nasa knipsel 1

Među zanimanjima koje najviše trpe zbog nepravilnog položaja su doktori medicine (posebno doktori dentalne medicine). Istraživanja pokazuju da 70 % stomatologa redovito dožive mišićno-koštane poremećaje izazvane nepravilnim sjedenjem te ih se 30 % zbog istih razloga ranije i umirovi. Razlog je jasan: da bi se zahvat napravio što bolje, stomatolozi se često dovode u nepravilan položaj što dovodi do tenzija mišića, kralježnice, kukova, ali i drugih dijelova tijela. Inovativna Score sedla omogućuju veći kut otvorenosti kukova (do 140 stupnjeva) te zadržavanje zdjelice i kralježnice u točkama ravnoteže. Takav položaj omogućuje da se više približite pacijentu jer su koljena raširena i time ne dolazii do nepotrebnog naprezanja tijela . Za održavanje takvog položaja važno je i korištenje magnifikacijskih lupa

Nagnite svoju zdjelicu za optimalni položaj leđa. Kut između vašeg gornjeg dijela tijela i bedara trebao bi biti najmanje 100 stupnjeva, tako da vam je zdjelica nagnuta prema naprijed. Naginjanje zdjelice kralježnicu zadržava u prirodnom S-obliku.

Neutralan položaj

Otvoreni kut kuka od 135 stupnjeva je optimalan. To je tzv. ‘neutralan položaj tijela’ koji smanjuje napor u mišićima i kičmenom stupu.

Glava
Glava je teška oko 4,5 kilograma prosječno, pa stoga predstavlja veliko opterećenje kralježnici i mišićima. Nemojte savijati glavu prema naprijed više od 20 stupnjeva. Uvijek izbjegavajte naginjanje glave bočno.

Gornji dio tijela
Nagnite gornji dio tijela prema naprijed od kuka za najviše 10 stupnjeva. Stalno izbjegavajte bočno
savijanje i savijanje gornjeg dijela tijela.

Nadlaktice
Kad je moguće, odmorite laktove i gornji dio ruke naslonite na gornji dio tijela kako biste smanjili statičko opterećenje nadlaktica i ramena.

Podlaktice
Prema istraživanjima, kut oko 90 stupnjeva između nadlaktice i podlaktice je optimalan. U zdravom radnom položaju, idealno je raditi
na otprilike 34 do 45 cm od očiju.

Ergonomski neutralan polozaj 227x300 1

Nagrađivan industrijski dizajn i visoka kvaliteta završne obrade
Kompletna proizvodnja u Nizozemskoj
Ergonomski dizajn prema NEN EN-1335 standardu
ISO 9001: 2015 certifikat
TÜV certifikat
5 godina garancije

Score Dental Logo RGB 300x80 1
LA 1810 1073 Logo 01 300x152 1
made in netherlands round label vector 31629000 1 300x300 2
dr. Josip Siber 768x768 1

dr. Josip Siber

fortis score 768x768 1

Fortis Dental, dr. Ante Brekalo

Novamed 768x768 1

Novamed